Select Page

101 tarinaa yrittäjyydestä | Christer Sundqvist

101 tarinaa yrittäjyydestä välittää sinulle rehellisesti ja monipuolisesti yrittäjien kokemuksia, haasteita, oivalluksia, oppeja, onnistumisia ja epäonnistumisia. Yrittäjät jakavat sinulle kokemuksiaan haastattelujen ja blogitekstien muodossa.

Nyt pääset lukemaan Turpaduunari Christer Sundqvistin tarinan.

101-tarinaa-christer-sundqvist

Yleisön tuki

Olen Pohjois-Karjalassa vuonna 2003. On alkamassa tyypillinen terveysluentoni. Takana on 600 km ajomatka, kuulijoita kourallinen ja motivaatio hieman hukassa.

Menen kahville. Kahviossa istuu oman kupposensa kanssa pari muusikkoa. Toisella on haitari, toisella viulu. Lyöttäydyn seuraan. Hetken mielijohteesta kysyn, tulisivatko he luennolleni ja soittaisivat viihdemusiikkia yleisölleni.

He suostuivat. Ilmeisesti tuolloin oli muusikoilla niin vähän keikkoja, että korvaukseksi riitti vaatimaton lupaamani soittopalkkio.

Ja niin alkoi terveysilta kymmenen minuutiin musisoinnilla. Sen jälkeen puhuin 10 min terveydestä. Sitten taas kymmenminuuttinen soittoa, jonka jälkeen tuli taas minun vuoroni höpöttää. Tätä vuorottelua luvattiin jatkaa niin kauan kuin yleisön mielenkiinto säilyi.

Esityksemme kestettyä suunnilleen pari tuntia, saimme kuulla seuraavan yleisökommentin: ”Te ette ole mikään solisti. Ette myöskään trubaduuri, mutta olette h*mmetin hyvä turpaduunari!”

Yleisön tuki merkitsi silloin minulle erittäin paljon ja merkitsee edelleen. Huikeita ammattinimikkeitä osaa yleisö jakaa minulle: turpaduunari!

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia

Turpaduunariuden kehittelyvaiheen alussa minulle avautui mahdollisuus kehittää terveystietoinen, vuoden kestävä ravintokoulutus Rovaniemelle, Lapin urheiluopistoon. Opiskelijat houkuteltiin tarkastelemaan terveyttä kriittisesti ja miettimään omakohtaisesti, mikä terveyden osa-alue itse kullakin kaipasi huomiota. Tultuaan tietoisiksi toisaalta omista rajoitteistaan ja toisaalta vahvuusalueistaan, kurssilta valmistuneet siirtyivät vaihteleviin työtehtäviinsä terveyden saralla, entistä paremmin eväin varustettuina.

Kannustus, myötätunto, yksilöllisyyden huomioiminen ja suunnitelmallinen opiskelijan motivointi, kantoivat hedelmää. Opiskelijoiden intohimo sekä osaaminen kohtasivat. Miltei jokainen opiskelija kehittyi huomattavasti paremmaksi melkeinpä joka asiassa. Jopa opiskelijoiden luonteen vahvuudet huomioiva ohjaustyö on minulle erittäin tärkeässä roolissa. Leikkimielisyys, nöyryys, reiluus, rakkaudellisuus, suunnaton oppimishalu ja arvostelukyky hiipi mukaan opetukseen.

Kehitin blogikirjoittelustani ja sosiaalisen median muista työkaluista terveyssatiirisenkin työkalun, joka ei aina noudattanut virallisterveellisiä linjauksia. Sen sijaan se tarjosi sijaa jopa palkitulle (Suomen suosituin terveysblogi) pohdinnalle miten toteuttaa vaihtoehtoinen ja täydentävä terveysvalistus Suomessa. En epäröinyt astua herkillekään varpaille ja mikään aihe ei ollut tabu. Monet muut maamme terveysvalistajat seurasivat joko mielenkiinnolla tai pelonsekaisin tuntein blogistin paljastuksia.

Opettajuuden, vilkkaan luennoinnin, kirjoittelun ja jatkuvan oppimisen kautta on silmieni eteen piirtynyt aika seesteinen kuvio. Jokaisen meistä on löydettävä se oma paikkamme terveysvalistuksessa. Sattuman (suunnitelman?) myötä minulle tuli avuksi tämä hauska, huumoripitoinen, satiirinenkin turpaduunari-kuvio. Jollekin toiselle terveysalan yrittäjälle työkuvio rakentuu eri tavalla ja muiden ominaisuuksien varaan.

Puhuttuani 12 -vuotiaasta asti julkisesti olen ehkä jotain tähän mennessä oppinut. Ainakin sen, että puhe on minun paras työkaluni. Lähes täydellisenä introverttinä, en pärjää nopeatempoisessa keskustelussa, mutta päästessäni esiintymislavalle, tunnen olevani oikeassa paikassa. Se on minun taidettani, taitoani ja elämäni melodia kuuluu silloin kaikkein selkeimmin.

Onneksi olen saanut runsain määrin puhua ja käyttää tätä työkaluani. Ja haluan käyttää sitä myös jatkossa, antaen näin terveysvalistuksen sanomalle tällaisiakin ulottuvuuksia.

Terveyden aarretta ei saa menettää

Lopuksi, jos sallitte, jaan teille vielä joitakin kiinnekohtia menestykselliseen terveysvalistukseen.

Turpaduunari on pannut merkille, että yhä useampi ihminen pitää terveyttään suuressa arvossa. Ihminen tekee kaikkensa, jotta hän ei menettäisi tätä suurinta aarrettaan elämässä. Tähän kasvavaan terveystietoisten porukkaan kuuluvat ovat oppineet tarkistamaan mitkä terveysaiheet ovat pinnalla ja mitä niistä pitäisi ajatella.

Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen.

Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Christer Sundqvistin ajatuksia terveydestä löytyy mm. täältä:

http://ravintokirja.fi/

http://turpaduunari.fi/

https://www.facebook.com/christer.sundqvist

https://twitter.com/turpaduunari

 

Oletko aina toivonut, että olisi tapa määrittää oma ansiotasosi ja tehdä mitä haluat… ja joku näyttäisi sen kädestä pitäen?

“Anna itsellesi 12kk aikaa rakentaa

unelmatyö niin näytän miten onnistut

takuuvarmasti ja teet tästä

unelmaelämän!“

KLIKKAA TÄSTÄ ja katso lisää!