Select Page

101 tarinaa yrittäjyydestä | Jevgeni Särki

101 tarinaa yrittäjyydestä välittää sinulle rehellisesti ja monipuolisesti yrittäjien kokemuksia, haasteita, oivalluksia, oppeja, onnistumisia ja epäonnistumisia. Yrittäjät jakavat sinulle kokemuksiaan haastattelujen ja blogitekstien muodossa.

Nimeni on Jevgeni Särki. Olen helsinkiläinen rohkeuskouluttaja ja tunne-elämän valmentaja ja toimin yritykseni Rohkeuskoulun pääkouluttajana. Rohkeuskoulun lisäksi ylläpidän suosittua Elä Paremmin -elämäntaitosivustoa. Yrittämisen lisäksi nautin ihmisten seurasta ja sosiaalisesta elämästä, pidän liikunnasta ja innostun erityisesti uusien asioiden ja harrastusten kokeilemisesta.

101-tarinaa-jevgeni-sarki

Miksi ryhtyä yrittäjäksi?

Itselleni yrittäjyys ei todellakaan ole mikään kutsumus, kuten joillekin. En oikein osaa nähdä itseäni hehkuttamassa yrittäjyyttä, kuten monet tekevät. Kaikenlainen ”Suomi nousuun”-fiilistely tuntuu minulle vieraalta, vaikka äärimmäisen jalo aate onkin. Sen sijaan yrittäjyys on minulle yksiselitteisesti parempi valinta kuin perinteinen palkkatyö: Minulla on ollut onni syntyä ja kasvaa kyvykkääksi ja oppimisesta innostuvaksi tyypiksi. Yrittäjyys taas on keskimäärin haastavampaa tekemistä kuin useimmat palkkatyöt. Yrittäjyys on minulle keino koetella itseäni: Riittääkö kyvykkyyteni, osaanko oppia oikeat asiat?

Vastaavasti yrittäjyys tarjoaa muhkeampia palkintoja kuin palkkatyö. Jos hyvässä palkkatyössä voi tienata kymppitonnin kuussa, tarjoaa yrittäjyys mahdollisuutta tienata kymmenkertaisen summan. Koska näen rahan tienaamisen eräänlaisena pelinä, viehättää ajatus taloudellisesta onnistumisesta.

Yrittäjyys tarjoaa myös aivan eritasoista turvaa kuin palkkatyö. Palkkatyötä pidetään perinteisesti turvallisempana vaihtoehtona, mutta tätä ihmettelen. Palkkatyössä olet riippuvainen muiden ihmisten päätöksistä. Jos joku katsoo, että olet tarpeeton, ettei sinuun ole resursseja, saat nopeasti potkut. Saatan olla väärässä, mutta se ei ole minusta turvaa. Yrittäjänä taas olet jatkuvasti omien taitojesi ja osaamisesi varassa. Onnistuminen riippuu pitkälti itsestäsi ja se on minusta innostavaa.

Vielä yksi selkeä syy yrittäjäksi ryhtymisessä oli minulle se, että se mahdollistaa yhteisön palvelemisen paljon paremmin kuin palkkatyössä olo. Satun olemaan tällainen ällöttävä maailmanparantajahippi ja pidän yhteisön palvelemista ja maailman parantamista jaloimpana asiana, johon me ihmiset kykenemme. Palkkatyössä olemalla joudut palvelemaan siten, miten sinun sallitaan. Et saa valita työsi laajuutta tai käyttämiäsi keinoja. Yrittäjänä taas saat valita vapaasti ketä palvelet ja miten teet sen. Tästä saan paljon merkityksellisyyden tunnetta elämääni. Merkityksellisyys taas on lopulta sitä, mikä tekee ainakin minut onnelliseksi.

Miten oma elämäsi on muuttunut sen jälkeen, kun ryhdyit yrittäjäksi?

Siitä on tullut haastavampaa, mutta innostavampaa. Joudun näkemään moninkertaisesti enemmän vaivaa siihen nähden, mitä jouduin ikinä palkkatöissä. Joudun ottamaan enemmän vastuuta, tekemään vaikeampia päätöksiä ja kohtaamaan ahdistavampia pelkojani kuin ikinä ennen. Siitä huolimatta tämä tuntuu huikealta. Onnistuminen tuntuu moninkertaisesti paremmalta silloin, kun siihen on kuljettu vaikeuksien kautta.

Myönteinen yllätys on ollut yleisen elämänlaadun parantuminen, elämäni on muuttunut paremmaksi ihan jokaisella osa-alueella. Kiitos tästä kuuluu sille, että yrittäjyys pakottaa oppimaan ja kehittymään. Kun opin taitoja, jotka auttavat minua yrittäjyydessä, pystyy samoja taitoja soveltamaan usein myös muihinkin elämän osa-alueisiin.

Mitä ajatuksia, uskomuksia tai jopa pelkoja sinulla oli ennen kuin lähdit yrittäjäksi?

Todella paljon kaikkea!

• Mitä jos valintaani ei hyväksytä? (Olin 20-vuotais kaveri joka päätti alkaa elämäntaidonvalmentajaksi!)

• Mitä jos osoittautuu että lannistajat (he, jotka pitivät pyrkimystäni typeränä) olivatkin oikeassa ja epäonnistun surkeasti?

• Mitä jos olenkin aivan surkea yrittäjä, enkä saa elätettyä itseäni? Joudunko ”tulemaan maitojunalla kotiin?”

Kaikkein eniten minua yrittäjävuosinani (2011 – …) häirinnyt pelko oli kuitenkin onnistumisen pelko. Usein puhutaan epäonnistumisen pelosta, mutta hyvin yleinen on myös sen vastapari onnistumisen pelko. Minua se häiritsi todella, todella paljon ja todenteolla aloin vapautumaan siitä vasta vuosina 2014-2015. Kohdallani tämä pelko ilmeni esimerkiksi niin, että sabotoin omaa tekemistäni. Jos minulle oli esimerkiksi tarjoutumassa joku hyvä yhteistyödiili, keksin keinon estää sen toteutuminen, sillä pelkäsin että minulla alkaisi menemään turhan kovaa. Kyse oli jonkinlaisesti kontrollin menettämisen pelosta: Mitä jos alkaa mennä niin kovaa, ettei siitä selviä? En luottanut kykyihini tarpeeksi.

Jarruttelin toimintaani useiden vuosien ajan, jossain määrin saatan tehdä sitä edelleenkin.

Jälkeenpäin ajateltuna kyseinen pelko näyttäytyy hieman hölmössä valossa, sillä harvemmin sitä yhtäkkiä alkaa mennä niin kovaa, että se olisi liikaa.

Mitkä niistä ovat pitäneet paikkansa ja mitkä eivät?

Hyväksynnän evääminen arvostelijoiden taholta ja arvostelun kohteeksi joutuminen toteutui parin ensimmäisen yrittäjävuoden aikana. Käytännössä se kuitenkin häiritsi vähemmän kuin olin pelännyt. Se, että 20-vuotiasta elämäntaidon valmentajaa pidetään epäilyttävänä, on vain ymmärrettävää. Varmasti olen näin 25-vuotiaanakin monen silmissä hemmetin epäilyttävä. Nyt takanani on kuitenkin tiukka viiden vuoden kokemus, paljon onnistumisia ja kyky puhua ja esiintyä vakuuttavasti, joten suoraa kielteistä arvostelua ei ole tullut kohdattua pitkiin aikoihin.

Pelkäämäni suuret epäonnistumiset jäivät myös tulematta. Osittain se johtuu siitä, että pelasin monessa tilanteessa varman päälle enkä ottanut riskejä. Osittain se taas johtui siitä, että nämä pelottavat tavat epäonnistua olivat jo alunalkaen ylilyötyjä kuvitelmia. Näemme usein asiat etukäteen paljon uhkaavampina, kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Yrittäjänä, joka ei ole ottanut suurta velkaa (oman velkani määrä on vain n. 11 000) on vaikea epäonnistua niin surkeasti, että siitä olisi todellista vaaraa omalle elämälle.

Se, että useimmat pelot ja uhat ovat vain päämme sisällä on ollut tärkeimpiä oppejani. Sen muistaminen auttaa yhä äärimmäisen paljon.

Mitä haasteita tai positiivisia yllätyksiä olet kohdannut, joihin et etukäteen osannut varautua?

Kaikenlaisia haasteita, mutta pääasiassa niin pieniä, ettei niitä kannata edes erikseen mainita. Yllättävät rahattomuuden kaudet ja yllätyslaskut on koettu, mutta mitään sen kummempaa ei ole tullut. Nämäkin tilanteet ovat kääntyneet voitoksi: Kun olin täysin rahaton, opin esimerkiksi dyykkaamaan ruokani roskiksista. Jotkut nyrpistävät tämän kuullessaan nenäänsä, mutta minä olen päässyt sen kautta eroon rahattomuuden pelostani. Riskien ottaminen ja rahattomuus ei pelota, sillä olen sen kokenut ja huomannut, että selviän siitä huolimatta. Näin ollen jopa roskiksien dyykkaamista voi pitää kovana yrittäjätaitoja: Kykenen sen avulla olemaan paljon entistä rohkeampi ja aikaansaavampi yrittäjä.

Positiivisia yllätyksiä ovat olleet ehdottomasti ”skenen” ihmiset. Yrittäjäpiireissä ja erityisesti oman alani itsensäkehittäjäpiireissä tapaa aivan tajunnanräjäyttäviä ja huikeita tyyppejä. Elämässäni on tämän seurauksena lähes yksinomaan aivan jäätävän upeita ihmisiä, joiden tapa toimia ja ajatella on niin erityinen ja innostava, että se motivoi jatkuvasti minuakin pyrkimään aina vaan parempaan ja ajattelemaan aina vaan rohkeammin.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joita olet oppinut matkan varrella?

On keskityttävä tekemiseen. Tekeminen voittaa aina mietiskelyn. Tee ja epäonnistu, opi epäonnistumisesta ja tee sitten paremmin.

Älä välitä kaiken maailman arvostelijoista ja kitisijöistä. Opi heiltä, mutta jätä ylimääräinen kielteisyys omaan arvoonsa. Muiden tekemisiä kommentoivat ne ihmiset, joilla on siihen aikaa. Todelliset tekijät ovat niin oman hommansa lumoissa, ettei aikaa muiden kielteiseen arvosteluun ole.

Ole halukas oppimaan ihan jokaiselta. Jokainen osaa jotakin paremmin kuin sinä itse. Opi jopa heiltä, joilta et haluaisi oppia, vaikka se kuinka kävisi luonnon päälle. Mikään ei ole niin tärkeää kuin tieto ja osaaminen. Tiedon ja osaamisen avulla voi tehdä niin upeita juttuja, että se korvaa helposti sen oppimiseen käytetyn vaivan.

Ja kaikkein tärkein: Älä pidä itseäsi niin hemmetin tärkeänä. Olet vain yksi ihminen 7,3 miljardin muun joukossa. Tuskin kukaan on kiinnostunut sinusta ja tekemisistäsi. Tämä on tieto, joka vapauttaa. Kun tiedät, että tuskin kukaan on kiinnostunut sinusta, olet vapaa kokeilemaan ja yrittämään, oppimaan ja lopulta onnistumaan.

Mitä haluat sanoa ihmiselle, joka on nyt samassa tilanteessa, kuin sinä olit yrittäjäksi lähtiessäsi?

Mieti vähemmän, tee enemmän. Tätä maailmaa pyörittävät tyypit, jotka jättävät ylimääräisen stressailun, varomisen ja mietiskelyn muille ja keskittyvät itse tekemiseen. Näin syntyy tulosta. Ensimmäiset yritykset eivät useinkaan mene nappiin, mutta korjausliikkeiden kautta päästään nopeasti kiinni todella hyviin asioihin.

Rakkaudella,

Jevgeni

Rohkeuskouluttaja ja bloggaaja:

www.elaparemmin.fi

www.eroonujoudesta.fi

www.rohkeuskoulu.fi

 

Oletko aina toivonut, että olisi tapa määrittää oma ansiotasosi ja tehdä mitä haluat… ja joku näyttäisi sen kädestä pitäen?

“Anna itsellesi 12kk aikaa rakentaa

unelmatyö niin näytän miten onnistut

takuuvarmasti ja teet tästä

unelmaelämän!“

KLIKKAA TÄSTÄ ja katso lisää!