Select Page

101 tarinaa yrittäjyydestä | Riikka Pajunen

101 tarinaa yrittäjyydestä välittää sinulle rehellisesti ja monipuolisesti yrittäjien kokemuksia, haasteita, oivalluksia, oppeja, onnistumisia ja epäonnistumisia. Yrittäjät jakavat sinulle kokemuksiaan haastattelujen ja blogitekstien muodossa.

Riikka Pajunen on toiminut vuodesta 2002 rekrytoinnin, henkilöstön kehittämisen ja uraohjauksen tehtävissä. Vuodesta 2008 Riikka on keskittynyt kokopäiväisesti valmentamiseen ja kouluttamiseen

101-tarinaa-riikka-pajunen

Yrittäjyys on vapautta

Olen kotoisin pohjanmaalta, jossa kaikki sukulaiseni omia vanhempia lukuun ottamatta ovat yrittäjiä. Monenlaista tarinaa ja epäonnistumistakin on nähty. Vanhempani ovat aina takoneet päähäni: ”Me luotamme sinuun. Valitse itsellesi mikä tahansa ammatti. Mutta ÄLÄ RYHDY YRITTÄJÄKSI!”. Uskomukset taustalla ovat olleet: yrittäjät eivät pidä koskaan lomaa. Yrittäjät uupuvat. Yrittäjillä on vaikeaa kirjanpidon kanssa. Yrittäjien on vaikea saada asiakkaita.

Menin sitten valmistuttuani yliopistosta palkkatöihin kansainvälisiin konsulttiyrityksiin rekrytoijaksi, työhyvinvoinnin asiantuntijaksi ja valmentajaksi. Rakastin työtäni, mutten saanut mielestäni tarpeeksi lomaa ja vapautta toteuttaa ideoitani. Ymmärrettävistä syistä. Oli raamit, säännöt ja normistot. Ei muutkaan saa palkatonta lomaa, miksi minä saisin? Väsyin kaikkiin globaaleihin prosesseihin. Pidin vuoden sapattivapaan ja koin suuren henkilökohtaisen muutoksen Thaimaassa hyvinvointikeskuksessa nimeltään Montevista. Korkealla kukkulalla sain uusia näköaloja itseeni ja uralleni. Oivalsin, että haluan tukea ihmisiä löytämään heidän oman juttunsa! Mikä olisi tärkeämpää, kuin elää oman näköistä elämää ja tehdä mielekästä työtä, ja opettaa lapsilleen, että elämä on mielekästä, ei arjen selviytymistä työssä, jossa ei kunnolla viihdy.

Perustin yrityksen, kaikista ennakkoluuloista ja pelotteluista huolimatta. Silloinen mieheni kannusti: ”Sun ei kannata tehdä palkkatyönä, oot niin hyvä valmentaja! Yrittäjänä saat vapauden!”. Ikuinen kiitos hänelle, että näytti omalla esimerkillään yrittäjyyden kannattavan. Eniten pelkäsin sitä, miten selviydyn kirjanpidosta (totta kai ulkoistaisin sen, mutta silti!) ja miten saisin asiakkaita. Hain ja sain aluksi käynnistämisavustuksen ELY-keskukselta. Se oli suurempi summa kuin starttiraha. Listasin potentiaalisia asiakkaita, ketkä voisivat ostaa työnhakuvalmennusta entiseltä rekrytoijalta. Tein asioita, joita rakastin. Pidin itsensä johtamisen ja urasuunnittelun valmennuksia ryhmille ja yksilöille. Tarjosin uusia näköaloja ihmisille omaan elämäänsä. Monte tarkoittaa vuorta, Vista näköalaa. Yritykseni nimeksi tuli tietenkin Montevista!

101-tarinaa-montevista

Nyt olen ollut viisi vuotta yrittäjänä. Viisi parasta vuotta työelämässäni! Teen unelmatyötäni valmennusten parissa. Sparraan ryhmässä ihmisiä löytämään ja rakentamaan mielekkään työelämän itselleen. Tsemppaan työyhteisöjä voimaan paremmin, hallitsemaan stressiä ja innostumaan työstään ja elämästään. Pidän todella paljon lomaa, panostan paljon omaan hyvinvointiini eri tavoin ja matkustelen. Tulin juuri viiden viikon Thaimaan lomalta ystäväni ja lastemme kanssa.

Koska teen työtäni intohimolla ja kehitän itseäni valmentaja jatkuvasti, asiakkaamme näyttävät arvostavan sitä. Asiakkaita on ollut niin paljon, kun on vain pystynyt ottamaan sisään. Pari vuotta sitten rakensin noin kymmenen hengen valmentajaverkoston ympärilleni, jotta saamme palveltua asiakkaitamme paremmin emmekä joudu sanomaan ei, kun tarve valmennukselle on. Olen kiitollinen upeille valmentajillemme.

Liikevaihtomme on noussut joka vuosi ja nyt se on tasolla, joka riittää unelmaelämäni elämiseen. En tavoittele miljoonia, vaan hyvää arkea. Suurena apuna ja yhtenä menestykseni salaisuuksista on mentorit ja sparraajat matkan varrella. Olen satsannut heti alusta alkaen paljon rahaa omaan kehittymiseen ja coachingiin, jotta olen kehittynyt myös myymisessä. Olen aina ajatellut, etten halua myydä mitään. En edelleenkään koe, että myyn mitään (!). Juttelen vain asiakkaidemme kanssa heidän tilanteistaan. En yritä mitään. Ehkä he vaistoavat sen. Tykkään todella paljon ihanista asiakkaistamme. On mahtavaa suunnitella yhdessä hyviä valmennuksia heille.

Todellisuudessa toki ”myyn” kaikki toimeksiantomme, myös koko valmentajaverkoston työt. Koen auttavani asiakkaitamme ja parantavani heidän tilannettaan. Koen työni todella merkitykselliseksi. Olen toki aina ollut sosiaalinen ja tykännyt kuulla ihmisten tarinoita ja kuulumisia. Olen myös joustava ja tarvinnut joustavuutta myös työnantajiltani. Nykyään on mahtavaa, kun voin tehdä töitä tarvittaessa milloin vain ja myös olla tekemättä niitä milloin vain. Ja kun saan idean päähäni, sen voi toteuttaa halutessaan heti.

Työssäni ja elämässäni tärkeitä taitoja ovat priorisointitaidot. Ja armollisuus itseä kohtaan. Näistä molemmat olen oppinut kantapään kautta, ja nyt arkeni on erittäin leppoisaa. Kun tekemisen flow iskee, teen töitä paljonkin välillä. Oman kehon ja fiiliksen mukaan. Pidän yllä kuitenkin säännöllistä vuorokausirytmiä ja teen töitä pääosin arkisin päiväkodin aukioloaikoina. Järjestän paljon aikaa 4-vuotiaalle tytölleni.

Edelleen työni kurjimpia puolia ovat kirjanpitoasiat. Vaikka minulla on kirjanpitäjä, en meinaa välillä ymmärtää kaikkea, mitä ehkä pitäisi. Mutta kaikki on mennyt täysin hyvin koko viisi vuotta! Jos minä selviän yrityksen kirjanpitoasioista, niistä selviää ihan kuka vain!

Vastuu on suuri. Yrittäjä vastaa itse kaikesta, mitä yrityksessä tapahtuu tai on tapahtumatta. Yrittäjyydessä vaaditaan hyviä itsensä johtamisen taitoja sekä epävarmuuden sietokykyä. Pitää hallita monta asiaa ja hoitaa tausta-asiat kuntoon esim. sairastumisen varalle. Olen maksanut aina melko korkeaa YEL-vakuutusta, mitä yrittäjät eivät yleensä tee. Etenkin ensimmäiset neljä vuotta näin kannattaa mielestäni tehdä uuden yrittäjän alennuksen vuoksi, niissä rajoissa, missä pystyy taloudellisesti.

Suurimmat positiiviset yllätykset viiden vuoden yrittäjäkokemukseni perusteella:

– Asiakaskunta on uskollinen, kun hoitaa työnsä hyvin ja intohimolla

– Liikevaihdon nousu, vaikka lomia enemmän = hyvä bisnescoachi kannatti palkata

– Vapaus arjessa ja työajoissa on vielä kivempaa, kuin osasin edes kuvitella

Tärkeimmät opit kiteytettynä:

– Listaa omat uskomuksesi ja epäilysi, ja mieti ovatko ne todella totta? (eivät yleensä!)

– Tee vain asioita, joihin sinulla on aito intohimo

– Hanki heti alusta alkaen itsellesi sparraajia ja mentoreita niin liiketoimintaan kuin omaan kehittymiseen

– Priorisoi joka päivän ja viikon alussa tärkeimmät tehtävät äläkä askartele turhan parissa

– Pidä lomaa, kun yrittäjänä siihen on mahdollisuus

– Menestys ja raha tulee silloin, kun ei keskity niiden hankkimiseen, vaan omaan intohimoonsa eli itse työhön

– Hanki tietoa yrittäjäksi ryhtymisestä, ja mieti bisneslogiikka kuntoon, mutta älä emmi liikaa, hyppää rohkeasti!

– Tee vain asioita, joista on aidosti asiakkaille hyötyä. Älä tee mitään itsesi tai yrityksesi vuoksi, kun olet palveluammatissa.

Oma viestini sille ihmiselle, joka olin, kun pohdin, ryhtyisinkö yrittäjäksi:

”Luota itseesi, toteuta intohimojasi työssä, edessäsi on vapaa ja joustava elämä, jollaista et osaa vielä edes kuvitella!”

Riikka Pajunen / Montevista Oy

Tykkää meistä Facebookissa, saat vinkkejä omaan kehittymiseesi ja urasuunnitteluun!

 

Oletko aina toivonut, että olisi tapa määrittää oma ansiotasosi ja tehdä mitä haluat… ja joku näyttäisi sen kädestä pitäen?

“Anna itsellesi 12kk aikaa rakentaa

unelmatyö niin näytän miten onnistut

takuuvarmasti ja teet tästä

unelmaelämän!“

KLIKKAA TÄSTÄ ja katso lisää!