Oman elämänsä tekijä

Jo pienenä tiesin, että minusta tulee isona opettaja. Isolla O:lla. Se oli aina ollut haaveammattini. Tai oikeastaan, en ehkä niinkään haaveillut opettajan arjesta, vaan unelmani oli nimenomaan saada opettaa. Ammentaa tietoja ja taitoja oman persoonani kautta toisille ja saada toisissa syttymään se sama innostus ja intohimo, mikä itselläni on aina ollut oppimista ja kehittymistä kohtaan. Nähdä toisen silmissä oivaltamisen ilo ja kasvoilla päättäväinen ilme kulkea kohti tavoitteita – se oli unelmani.

Unelmani alkoi rakentua vuonna 2011, kun aloitin luokanopettajana hämeenlinnalaisessa pikkukoulussa. 1,5 vuoden päästä olinkin jo kaupungin virassa ja sain tehdä sitä työtä, mihin minut oli tarkoitettu. Tai ainakin näin luulin… Veri veti kovasti myös liikunta-alalle ja olinkin pian myös ryhmäliikuntaohjaaja päätyöni ohessa. Pikkuhiljaa huomasin ajautuvani yhä enemmän opetustyössä pois perinteisestä kouluopettamisesta ja opettajuus alkoi saada ihan uudenlaisia vivahteita. Intohimo luokanopettajan työtä kohtaan oli hiipumassa kovaa vauhtia, mutta intohimo opettaa sen kuin vain voimistui. Monen yhteen sattumuksen summana opiskelinkin personal traineriksi ja omatoimisesti laajemminkin liikuntaa ja ravitsemusta, ja yhtäkkiä minulla olikin jo oma toiminimi. Kaikki tapahtui päätyön ohessa ja niin kovalla tahdilla, että huomasin pian olevani sivutoiminen yrittäjä kädet täynnä konkreettisia valmennustöitä, eikä yrityksen perusteelliselle rakentamiselle jäänyt aikaa. Yritys pyöri oikein hyvin ilman sen kummempia panostuksia esimerkiksi markkinointiin, ja kun turvana oli edelleen virkatyön tuoma takuupalkka, ei paineitakaan ollut yrityksen tuottavuuden suhteen.

Vuosi 2019 oli ratkaiseva. Jäin vuoden virkavapaalle kokeillakseni päätoimista yrittäjyyttä. Samoihin aikoihin silmiini osui Tekijäakatemian mainos. Muistan lukeneeni mainostekstiä Lapin mökillä ja hidas hämäläinen kun olen, siinä kohtaa osallistumisaikaa oli enää yksi vuorokausi.

Tekijäakatemia oli minulle täysin uusi asia, mutta joitain vakuuttavia taustayhtymiä siihen kuitenkin oli: Olin pari vuotta aiemmin ollut sähköpostitse yhteydessä Andyyn, kun pyysin häntä kouluun puhumaan luokalleni yrittäjyydestä. Siihen aikaan opetin 4. luokkaa ja meillä oli meneillään yrittäjyysjakso, jossa ryhmät loivat kukin oman yhden päivän toimivan yrityksen. Se oli siis sitä samaa aikaa, jolloin itse laitoin omaa toiminimeä pystyyn, tietämättä, mitä kahden vuoden päästä tuleekaan tapahtumaan. Andy ei tuolloin päässyt tulemaan, mutta sain häneltä kutsun vuoden 2017 Täysii-seminaariin. Ja tuosta seminaarista tulikin yksi merkittävä tienviitta matkallani.

Täysii-seminaarin 2017 aiheena oli intohimo. Olin seminaarissa yksin ja sain nauttia koko kattauksen omaa intohimoani voimistaen ja kaiken mahdollisen voiman puhujilta itselleni imien. Näin jälkikäteen ajateltuna tuo seminaari on ollut yksi merkittävimmistä koko elämäni aikana, koska silloin tiesin, että se, mitä minulla silloin oli työelämän suhteen, ei ollut vielä se, mihin olin lapsuudesta asti pyrkinyt. Se oli vasta alkusoittoa ja oma elämäni, oma intohimoni, oli vasta rakentumassa. Ja minä olin sen päärakentaja.

Tästä taustasta päätellen osaat jo varmasti arvata, mitä tein Tekijäakatemian Liity-painikkeen kanssa.

Olin innosta puhkuen mukana inspiroivassa ryhmässä ja erityisesti huippuosaajien koutsaamana. Hetkeäkään ei ollut tunne, että olisin vain joku ja valmennusta pyörittäisi automatisoitu järjestelmä. Andyn ja koko valmennustiimin intohimo työtään kohtaan paistoi läpi ja se vahvisti tunnetta siitä, että he oikeasti ovat minua ja meitä varten. Auttamassa kutakin löytämään oman unelmatyönsä ja rakentamaan omaa työtään unelmansa näköiseksi. Minulla oli jo unelmatyö valmentajana, enää puuttui joukko rakennuspalikoita työn peruspilareiden juurruttamiseksi, jotta virkavapaan loputtua voisin hyvillä mielin sanoutua irti virasta ja aloittaa virallisesti virattomana päätoimisen yrittäjyyden.

Tuli kesä, ja työssäni tapahtui iso käänne, kun sain työtarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Yritin räpiköidä mukana Tekijäakatemiassa, koska se oli juuri sitä, mitä tarvitsin: käytännön yrittäjäosaamisen kehittämistä, yrittäjäajattelun vahvistamista sekä kaikin puolin oman yrittäjyyden ja unelmatyön rakentamista. Aika ei vain yksinkertaisesti riittänyt. Harmitus oli valtava, kun tajusin, kuinka paljosta jään paitsi ja mitä kaikkea jääkään oppimatta. Oli kuitenkin priorisoitava.

Miksi sitten kirjoitin tämän tekstin suositellakseni Tekijäakatemiaa, jos en itse juuri alkua pidemmälle päässyt muuten kuin kurkkimalla, mitä kaikkea missasinkaan vuoden aikana?

Syy löytyy noista sanoista: ”mitä kaikkea missasinkaan vuoden aikana”. Minulla olisi ollut mahdollisuus lopettaa koko valmennus, mutta joka kuukausi, kun maksoin valmennusmaksun, tiesin, että hukkaan se ei mene. Jo pelkkä mukanaolo ja tunne siitä, että voin koska tahansa hypätä takaisin kelkkaan ja voin koska tahansa pyytää apua tekijäakatemialaisilta missä tahansa yritystoimintaan liittyvässä asiassa, oli sen arvoista. Ja tiesin, että vielä koittaa se päivä, jolloin istun tuohon kelkkaan uudelleen, ja saan kaiken sen, mitä olin missannut.

Toukokuussa alkaa itselle toinen, vaikkakin varsinaisesti ensimmäinen, vuosi Tekijäakatemiaa. Elokuun alusta alkaen olen virallisesti viraton päätoiminen yrittäjä. Valmentaja isolla opettajan sydämellä. Kun palaan vuoden takaiseen ja käyn läpi kulunutta vuotta ja kasvua yrittäjänä, en voisi olla kiitollisempi, että silloin painoin Liity-painiketta ja lähdin mukaan Tekijäakatemiaan. Se muhi takaraivossa vuodenpäivät, vahvisti ja voimaannutti jo pelkällä olemassaolollaan. Nyt on aika ottaa siitä kaikki irti, ja koska vuoden ajan olen sen sisältöjä seurannut, vaikkakaan niitä vielä juurikaan hyödyntämättä, tiedän takuuvarmasti, että tämä reissu ei jätä mitään arvailujen varaan. Nyt en aio missata hetkeäkään, ja Andy tiimeineen pitää kyllä huolen siitä, että hetkiä tulee olemaan ja PALJON!

Ei muuta kuin remonttihaalarit päälle ja rakennushommiin! Oma elämä ja unelmatyö odottaa tekijäänsä. Työkalut tarjoaa: Tekijäakatemia. Olet sitten vielä unelmoija tai jo täydessä työn touhussa, Tekijäakatemia on tehty sinua varten, ihmiseltä ihmiselle, yrittäjältä yrittäjälle.

Tutustu Tekijäakatemiaan 2021 tästä linkistä.

Kirjoittaja Saila Hilvola on osallistunut Tekijäakatemiaan 2019 sekä Tekijäakatemiaan 2020.